Beszéd és kommunikáció kapcsolata

Sok gyerkőc van, aki megtanul beszélni, de nagyon keveset kommunikál. Kommunikáció alatt azt értem, amikor közli a gondolatait, szándékait, igényeit, kérdez, válaszol, megosztja az élményeit, érdeklődik, stb.

A kommunikáció kialakulásához nagyon fontos az, hogy a gyermek figyeljen, jelen legyen az adott helyzetben, motivált legyen (legyen neki szándéka, öröme, kedve részt venni az adott tevékenységben, történésben), akarjon valamit és tapasztalja meg, hogy a kommunikációval hat a környezetére, valami történik, ha kommunikál.

Ezt nagyon jól tudjuk támogatni azzal, ha olyan játékokat játszunk, amikben a gyermek szívesen részt vesz és reagálunk minden apró és nagy kommunikációs megnyilvánulására. Ezzel elkezdi megtapasztalni, hogy amit ő tesz kommunikáció gyanánt, annak van hatása. Valamint a kommunikáció könnyed dolog. Nagyon érdemes figyelni minden apró lépést, mivel a kommunikáció fejlődésében még az elején tartó gyerekeknek gyakran nagyon pici jelzéseik vannak. Ha ezekre figyelünk és reagálunk, akkor azok erősödni fognak.

Amikor arra figyelünk, hogy a gyermek motivációjára épüljön a közös tevékenység, akkor nagyon egyszerű bármely kommunikációs területet örömteli játékba ágyazni és úgy gyakorolni.

A motivációt többféleképpen lehet értelmezni. Gyakran keverik a jutalmat a motivációval. Pl. ha azt mondjuk egy gyermeknek, hogy menjen végig a pályán és utána elénekeljük neki a kedvenc dalát, akkor ezzel megjutalmazzuk miután megcsinálta azt, amit kértünk tőle. Ha kedvenc dalát integráljuk a játékba, akkor a motivációjára építjük a tevékenységet. Pl. ha a kedvenc dala az én elmentem a vásárba, akkor a pálya egyes állomásai között elénekelhetjük a dalt addig a pontig, amíg ki nem derül, hogy milyen állatot vettünk a vásárban. Amikor a gyermek elkezdi a pálya aktuális szakaszát felvehetjük az adott állatot ábrázoló bábot, aki nagy lelkesen adja ki a saját hangját és ujjong, hogy milyen ügyesen csinálja a gyerkőc az aktuális állomás feladatát.

Ha kialakul azon gondolkodásunk, hogy a gyermek játékát hogyan építsük a motivációjára, akkor ebbe könnyedén tudjuk a kommunikációt beleszőni és inspirálni a gyermeket arra, hogy a beszédet használja kommunikációra.

2019. március 20.