Gesztushasználat

A kommunikáció nagy részét a nonverbális teszi ki, aminek egy hatalmas része a gesztushasználat (igen, nem, gyere, pápá, kérem, mutatás, körbe…). A gesztusok univerzálisan érthető mozdulatok, amik olyan szinten beépülnek a kommunikációnkba, hogy szinte észre sem vesszük, hogy használjuk azokat. Nézz meg embereket, amint telefonon beszélnek és ugyanúgy gesztikulálnak, mintha szemben állna velük beszélgetőpartnerük.

A kommunikáció természetes fejlődése során a gyerekek először gesztusokkal kommunikálnak. A beszéd előtt általában nonverbálisan már szuperül el tudnak magyarázni sok dolgot, amit szeretnének.

Az autisztikus spektrum kihívásaival szembenéző gyerkőcök nagy százalékban alig használnak gesztusokat. A mutatás használata ne tévesszen meg bennünket! Sok gyerkőcnél ez is hatalmas lépés és fantasztikus, amikor egy gyermek mutat! De a mutatás mellett még sok más gesztust is használunk. Ezek is nagyon hasznosak és fontosak. A gesztusok értelmezése is gyakorta nehézséget jelent a gyerekeknek. Ezt úgy tudjuk megnézni, ha beszéd helyett csak gesztussal kommunikálunk le valamit, amikor figyel a gyerkőc. Ezt érdemes a különféle gesztusoknál kipróbálni (ha esetleg nem az összes egyértelmű számára). Ha megérti és reagál, akkor nagyszerű, nem okoz nehézséget a gesztussok értelmezése.

Sokat tehetünk a gesztushasználat fejlődése érdekében, amennyiben mi figyelünk arra, hogy beszédünket minden lehetséges helyzetben gesztussal kísérjük, illetve amikor motivált és figyel a gyerkőc a közös játékba beleszőjük azokat, mint kommunikációs lépéseket.

Hogy miért is fontos még, hogy gyerkőcink gesztusokat használjanak és megértsék azokat? Amellett, hogy színesítik és egyértelműbbé teszik a kommunikációnkat, hozzájárulnak a beszéld szociálisabbá tételéhez.

2019. március 20.