Szenzoros érzékenység

Az autizmus kihívásaival szembenéző gyerekek általában nagyon érzékenyek, ami minden gyermeknél másképpen jelentkezhet. Egy gyermeknél az is változhat, hogy mikor mire mennyire érzékeny.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Nagyon gyakran előfordul, hogy a gyerekek érzékenyek a hangokra (az, hogy ki milyen hangra érzékeny eltérő lehet). A beszéd maga is gyakorta túltelítheti a gyerekeket. Ha azt veszem észre, hogy egy gyermek érzékeny a beszédre, akkor gyakran minimálisra csökkentem a beszéd mennyiségét vagy akár valamennyi időre el is hagyom azt és csak csöndben játszom vele. Ilyenkor az a gyermek, akinek túl sok a beszéd, sokkal ügyesebben tud figyelni és benne maradni a játékban. Aztán egy játékalkalmon belül is elérkezhet az idő, amikor ismét lehet többet beszélni, mert nem zavarja már a gyermeket.

Vannak gyerekek, akik a túlzott fényre érzékenyek vagy a villanykörte által előidézett vibrálásra. Sokan érzékenyek bizonyos tapintási ingerekre, ami miatt nem szeretnek bizonyos anyagokat megérinteni. Ezek is változhatnak és meg is szűnhetnek érzékenységek, ahogy az idegrendszer egyre jobban integrálódik.

Illatokra, szagokra is lehetnek érzékenyek a gyerekek, de ugyanakkor olyan illatokra, amik számukra kellemes, jótékonyak, nagyszerűen tudnak reagálni.

Az érzékenységeket mindig jelen pillanatban érdemes nézni, mert előfordulhat, hogy akár 1 óra múlva, ami zavarta a gyermeket, nem zavarja éppen. Persze vannak olyan területek, amik hosszabban mutatkozhatnak egy gyermeknél.

Ha szeretnénk abban segíteni, hogy csökkenjenek az érzékenységek, akkor a legoptimálisabban ezt úgy tehetjük meg, ha nem erőltetjük túl a gyermeket. Érzékenység esetén, ha valamilyen ingerből túl sok éri a gyerkőcöt, akkor ahhoz egy rossz érzés is társulhat és lehet, hogy legközelebb már azért nem szeretne bizonyos dolgokat csinálni, mert a korábbi rossz emlék erősen benne van. Gondoljunk itt bármire, ami nekünk okozott rossz érzést. Sokszor annak a dolognak már a gondolatától kiráz minket a hideg. A gyermek tempójában, nagyon figyelve a jelzéseire, ha mindig épp annyi ingerben van része, amit még be tud fogadni, akkor szépen lépésről lépésre tudnak csökkenni érzékenységei és egyszer majd azt vesszük észre, hogy ami korábban zavarta, már nem.

2019. március 20.