Szülői magabiztosság

szív hangja

Azt tapasztalom, hogy a legtöbb szülő érzi, hogy mi az, ami gyermeke számára hasznos. Ha kap valamilyen véleményt, javaslatot, akkor vagy lelkesedik, mert passzol ahhoz, amit a belső hangja mond vagy ellenérzése van, mert ő mást gondol. Előfordulhatnak félelmek, bizonytalanságok, de ha egy szülő elkezd magabiztossá válni, akkor egy idő után egyre biztosabban érzi, hogy mi az ő útjuk gyermeke fejlesztése során. Azt gondolom, hogy ma autizmus terén még nagyon szerteágazóak a szakemberek meglátásai, gyakran kapnak a szülők akár ellentétes javaslatot különböző helyekről.

Son-Rise képzésünk során az egyik fontos alapvető elgondolás az volt, hogy a szülő ismeri a legjobban gyermekét és ő az, aki a legelszántabb, hogy támogassa fejlődését. Azt gondolom, hogy a szakembereknek nagyon fontos szerepe van abban, hogy segítsenek a szülőknek magabiztossá válni.

Autizmus esetén sok olyan területen támogatjuk a gyerekek fejlődését, ami a szülő-gyermek kapcsolat során otthoni környezetben alakul ki a neurotipikusan fejlődő gyerekeknél is. Ezért is fontos, hogy a szülő érezze, ő kompetens gyermeke segítése során. Gondolok itt, pl. olyan területekre, mint gesztusnyelv, maga a kommunikáció működésének megértése, az, hogy anyára vagy apára tekintek, ha bizonytalan vagyok valamiben, a szemkontaktus kommunikációs funkciója, érzelmek kifejezése, megértése mind-mind olyan területek, amik természetesen a családban, a mindennapi tevékenységek során alakulnak. A mindennapi tevékenységek, a szülő-gyermek kapcsolódás, közös játék nagyszerű terepet biztosítanak, hogy ezeken és hasonló területeken támogassuk gyerkőceink fejlődését.

Ha egy szülő látja, hogy miben szükséges másképp foglalkoznia gyerkőcével, mint ami ösztönösen jön neki, ha megérti, átlátja, hogy miről is szól gyermeke azon viselkedése, ami eltér a neurotipikusan fejlődő gyerekek viselkedésétől, akkor ki tud alakulni egy olyan szülő-gyermek kapcsolódás, ami biztosítja a terepet ahhoz, hogy a gyermek sok-sok gyakorlási lehetőséget kapjon a mindennapokban az egyes képességeinek erősítésére, kifejlesztésére.

2020. július 14.